I hygienisk industri som næringsmiddel-, eller farmasøytisk industri er bruk av T-stykker for måling av trykk og temperatur standard. Se fordelene med in-line her.
Innenfor næringsmiddelindustrien er bruken av T-stykker svært utbredt. Ved å gå over til løsninger med in-line montering kan du både gjøre prosessen din mer hygienisk, men også spare betydelig mengder penger på kortere rengjøringsprosesser med mindre bruk av energi og kjemikalier.
Når man rengjør prosessen mellom produksjonsbatcher er det viktig å redusere mengden dødsoner. I tradisjonelle T-stykker hvor man bruker ordinære TriClamp eller VariLine koblinger så vil man ha dødsoner som medfører at man er nødt til å kjøre lenger rengjøringssykluser før man kan være sikker på at prosessen er ren nok til å kunne starte neste produksjonssyklus.
Ved å bruke WIKA sine smarte in-line instrumenter vil man eliminere slike dødsoner. Forskning gjort i Tyskland har konkludert at ved å bruke in-line instrumentering kan vannbruk reduseres fra 210m3 til 54m3, og energiforbruk fra 6552kWh til 1685kWh. Dette kan medføre betydelig reduserte utgifter knyttet til rengjøring. Grunnlaget fra kalkulasjonen beregnes fra et vannforbruk på 600m3/dag hvorav 50% er varmt vann (60°C).
Det å bruke in-line instrumentering medfører naturlig nok en høyere investeringskostnad når instrumentene skal kjøpes første gang, men man vil kunne se at instrumentene tjenes raskt inn, og gir deg merkbare besparelser. Eksakt inntjeningstid vil variere fra anlegg til anlegg, men i et eksempel fra WIKA i webinar de holdt i Desember 2024 anslo de inntjening av en sensor i løpet av ca 2 uker. Men eksakte tider kan naturlig nok variere stort.
Brudd i membraner er nok et kjent problem for de fleste i farmasøytisk- og næringsmiddelindustri. Når man skal ha hygienisk design, er man ofte nødt til å bruke fremskutte membraner på trykksensorer, hvor membranene er nødt til å være tynnere enn et hårstrå for å sikre god nok ytelse fra sensoren. Dette gjør at de er svært utsatt for brudd, noe som medfører behov for utskifting eller reparasjon, men som også potensielt kan forårsake at produktet må kastes på grunn av kontaminering.
Noen har valgt å bruke keramiske membraner i stedet for membraner i syrefast stål, og det fungerer veldig bra, helt til det ikke gjør det. Ryker en keramisk membran vil man ikke kunne detektere keramiske fragmenter med metalldetektorer, og man får dermed ingen mulighet for å fange de opp.
Løsningen på dette problemet er WIKA DMSU22SA in-line sensoren som i stedet for hydraulisk trykkoverføring bruker strekkceller som måler deformeringen av in-line røret. Ved å bruke strekkceller kan man tillate seg en mye tykkere membran. I DMSU22SA sitt tilfelle er membranen hele 25 ganger tykkere enn en ordinær fremskutt membran i syrefast stål. Det gjør sensoren nærmest umulig å ødelegge. Klikk på produktet til venstre for mer informasjon.
Når man skal måle temperatur så er man nødt til å ha en viss form for innstikk i røret for å sikre gode målinger. WIKA har optimalisert designet på sine in-line termolommer for raske og presise temperaturmålinger i hygieniske applikasjoner. Ved å forme strømningsrøret bidrar det til å optimalisere strømingsmønsteret, samt at man fjerner alle former for dødsoner slik at rengjøringsprosesser kan gå raskere og mer effektivt.
Disse termolommene er designet spesielt for å gi deg raskere responstider enn man normalt vil kunne forvente når man bruker termolommer ved at tuppen har et tynnere materiale og er formet perfekt etter tuppen på temperaturføleren hvor man kan få Pt-elementet limt til tuppen av føleren (face-sensitive design).
Ved å bruke slike in-line termolommer så gjør man også kalibreringen mye enklere. Når du tidligere har måttet bruke store clamp-tilkoblinger som TriClamp og VariLine kan du nå bare ha gjenget tilkobling, noe som gjør det enklere hvis du skal kalibrere flere temperaturfølere samtidig, og siden føleren er lenger enn man normalt har med T-stykker muliggjør det presis kalibrering ved hjelp av tørrblokker også.
WIKA sine in-line termolommer finnes med de vanlige hygeinsike koblingene, men hvis du synes at det å skifte pakinger er tidkrevende og uforutsigbart så finnes de også i sveiset design. Da vil man både eliminere problemet med dødsoner, samtidig som at man ikke gjør det mulig at pakninger deformeres ved at det rett og slett ikke finnes noen pakninger.
Til høyre ser du WIKA TR21-B som er vår mest kompakte temperaturtransmitter, montert i en in-line termolomme som er klargjort for å kunne sveises inn i et rør. TR21-B kan leveres med enten Pt100 signal ut, eller 4...20mA transmitter integrert. Ønsker du mer avanserte signaler som HART, Profibus PA, eller Foundation Fieldbus så har vi andre varianter med koblingshus hvor man kan få de med mer avanserte temperaturtransmittere integrert.
De fleste fabrikker innenfor næringsmiddel- og farmasøytisk industri utfører kalibrering av trykk og temperatur på stedet, så da er kanskje spørsmålet hvordan man kalibrerer slike in-line sensorer?
I tillegg til å ha et stort spekter av hygienisk instrumentering, er IKM Instrutek også norges største leverandør av kalibreringsutstyr for trykk, temperatur og elektriske signaler, så vi kan bistå deg med forslag til utstyr som gjør kalibreringsjobben din enklere.
Slike in-line instrumenter har et mer avansert design en tradisjonelle sensorer for montering i T-stykker. Det gjør at de gjerne er mer kostbare ved kjøpsdatoen. Selv om de potensielt kan tjenes inn veldig raskt, så er det mye penger. Derfor har WIKA mulighet for å reparere in-line membraner slik at du kan bruke instrumentene dine lenger dersom de mot formodning skulle gå i stykker. Alt du trenger å gjøre er å sende instrumentene inn til oss, og så fikser vi resten for deg.